Fyrstikkalleen 1, Helsfyr; Storebrand (kundeservice),  øst for (og umulig å komme unna Kampenhaugen med sykkel) fra Tøyen.

To godt voksne damer har jobbet sammen der i tyve år og kjenner hverandre som sine egne menn. Stedet er nesten ikon på ideen om kantine. Vaskemaskinen er en vipp-ned storlokket variant. Slikt som må være der er der, ikke mer, ikke mindre.

Egg. Seksti kokte egg under kaldt vann skal skrelles som på akkord. Ser dem ligge under vann og egge seg i stålkummen under meg. Egg er som avstøpninger av håndhulene, de egner seg til dem. Små nette tiltrekkende ting. Da de er seksti, er de ikke så egnet til avskalling. Hånd om et egg ut av vann. Banke det mot stålkummen og det bråker mer enn noe, prøver å dempe lyden ved å kakke mer på tvers på kanten og bortover den. Klorer, vipper av et stykke skall som slipper skinnet som ikke slipper egget, får hull på skinnet som river med seg eggkjøtt. Står igjen med et krateregg. Et stygt egg. Gjør meg håp. Neste blir makan. Undrer meg; gjør nytt håp og det går galt på en annen måte; et krater legger plommen, en utbulende grønn kule som ser tørr ut, for dagen. Ubrukelig. Men jeg kunne da dette! Vi kan bruke dem i salaten, svares det på ustilt spørsmål. En hånds skygge sklir inn over eggene, griper saksen over vasken og trekker seg tilbake mens jeg rasjonaliserer ved å kakke egg med hver hånd. Hvor langt ut fra knusestedet sprekker skallet på egg? Eggmassen er noe gjennomskinnelig, under eggehviten kommer et blågrønt område fram hvis plommen ligger skeivt, det fjærer mindre der. Ett egg ligner ikke det andre; sammenligner egg med egg og de begynner å gå i egg, myke melkehvite håndfyllende puter med skall i veien. Fatter ingenting. Blir ikke klok på egg. Skulle ha kunnet noe om egg. Kjenner leppene sammenpresset; det stikker øyne i nakken som spør om de er vanskelige å skrelle, svarer dempet at noen er ugreie. Hun står ved siden av og peser tungt. Vi kakker og skreller og kakker og skreller lenge, lenge, hun litt raskere, hele tiden til alle de litt forskjellige, skrelte eggene fyller en stor stålbolle.


<< Tilbake  //  Det neste skulle bli: Politihøyskolen >>